Zdrowa kanapka powinna być stałym elementem naszej diety, bo przecież kanapki często jemy na śniadanie czy na kolację. Sięgamy po nie także w szkole. Dlatego warto zadbać, by znalazły się w niej wartościowe produkty. Dzieci z klas drugich dowiedziały się na zajęciach, w jaki sposób powinniśmy się zdrowo odżywiać, a następnie samodzielnie wykonały swoje kanapki, które ze smakiem zjadły na drugie śniadanie:)
Od roku 2018 nasza szkoła bierze udział w Ogólnopolskim Programie dla Szkół „Warzywa i Owoce w Szkole”, który ma na celu promowanie wśród dzieci zdrowej diety, bogatej w owoce i warzywa oraz produkty mleczne.
Celem „ Programu dla szkół” jest:
• trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci, poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie na etapie, na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe,
• upowszechnianie zdrowej, zbilansowanej diety.
Nasi uczniowie trzy razy w tygodniu otrzymują zdrowe przekąski owocowo-warzywne lub soki. Ponadto biorą udział w lekcjach propagujących zdrowe żywienie, spotkaniach z dietetykami, warsztatach, wycieczkach edukacyjnych.
Na zdjęciach warsztaty kulinarne przeprowadzone w klasach IIa i IIb.